PROBLEM PLJESNI U STARIJIM I NOVIM GRAĐEVINAMA I KAKO GA RJEŠAVATI

Problem pljesni u starijim i novim građevinama i kako ga rješavati

Kako nastaje plijesan ?

Ako gledamo laički primjećujemo da se na vanjskim zidovima stana ili kuće najprije primijeti hladna površina (u biti to je vlažna ili mokra površina) koja kao takva pogoduje stvaranju plijesni = nezdravi mikroorganizmi. Kod starijih objekata građenih 70-tih godina, to su redovito zgrade bez toplinske izolacije sa vanjske strane, zid je zbog slabog koeficijenta prolaza topline uvijek hladniji od okolnog zraka grijane prostorije. Takvo stanje pogoduje stvaranju plijesni pogotovo  na pozicijama iza ormara ili na pozicijama gdje su još izraženiji toplinski mostovi. Da bi u takvom objektu smanjili učinak kondenzacije na vanjskom zidu sa unutarnje strane takav je objekt potrebno često provjetravati, otvaranjem prozora.

Naravno otvaranjem prozora rasipamo toplinsku energiju, ali s obzirom da u takvoj zgradi ne postoji drugi način provjetravanja otvaranje prozora je Imperativ i zbog smanjenja utjecaja pljesni ali i radi dovođenja svježeg zraka, koji automatski smanjuje koncentraciju CO2 u prostoru u kojem boravimo.

Ako takvu zgradu zatvorimo sa kvalitetnijom vanjskom stolarijom sa bar 2 brtve dobijemo energetski bolji objekt međutim što se tiče pojave pljesni daleko lošiji objekt. Možemo čak konstatirati da smo sa novom stolarijom povećali stvaranje plijesni.

Zašto je to tako?

Iz jednostavne činjenice da je stara stolarija često i bez ijedne brtve slabo dihtala i tako praktički stalno „automatski“ prozračivala bez otvaranja prozora.

Da li smo pogriješili kod kupovine nove stolarije?

Pogriješili sigurno nismo, problem je u tome što nismo posao sanacije objekta odradili do kraja.

Što je potrebno da se ne stvara plijesan?

Toplinski izolirana vanjska ovojnica – fasada (po mogućnosti paropropusnim materijalima – kamenom vunom)
Ugraditi sustav prozračivanja (ventilacije) sa iskorištenjem topline otpadnog zraka (sustav rekuperacije)

Novije zgrade u RH uglavnom imaju toplinsku izolaciju sa vanjske strane.

Od 5-10 cm kamene vune, ali ipak češće stiropora, ali to je samo dio rješenja problema pljesni.

U  takvoj novoj zgradi odmah po startu sezone grijanja i slabom otvaranju vanjskih prozora radi provjetravanja na pozicijama jačih toplinskih mostova ili na pozicijama slabog provjetravanja početi će se događati kondenzacije i stvaranje plijesni.

Takva nova zgrada još je nezdravija od starih zgrada po tome što se u njima zadržava radioaktivni radon Ra –kancerogena tvar, kao i isparavanja raznih otrovnih otapala u novim namještajima (formaldehidi i dr.)

Rješenje problema je u ugradnji uređaja za provjetravanje sa vraćanjem topline otpadnog zraka (rekuperatorskog tipa).

Taj uređaj osim što provjetrava i filtrira ulazni vanjski zrak, pa je boravak u takvim objektima koji se provjetravaju na ovakav moderan način najugodniji za stanovanje. Peludni filteri u takvom uređaju pomažu astmatičarima i općenito osobama koje imaju problema sa alergijama.

Osim što provjetrava, uređaj može grijati ili hladiti prostor zavisno o godišnjem dobu, naravno ako se projektira na takav način. To se naziva grijanje ili hlađenje preko zračnih kanala. Brzine strujanja zraka su relativno male, daleko manje od klima uređaja tako da ne smetaju i ne stvaraju nikakvu buku.

Grijanje i hlađenje u kombinaciji sa provjetravanjem smatra se najmodernijim načinom kondicioniranja prostora.

 

Elektron d.o.o. Vam može projektirati i izvesti takav sustav.

Uređaje koje nudimo imaju visoki koeficijent iskorištenja (cca 95%) što ih svrstava u sami vrh po kvaliteti, ali i po udjelu u prodaji.

RENOVENT-R  uređaji  Vaš su budući odabir.