HITNO CERTIFICIRANJ PRIJE 01.01.2016.

NOVI CIJENIK KOŠTANJA ENERGETSKIH PREGLEDA I ENERGETSKOG CERTIFICIRANJA ZGRADA

 

ELEKTRON NUDI HITNO ODRAĐIVANJE POSLA ENERGETSKIH PREGLEDA I CERTIFICIRANJA PRIJE DIZANJA CIJENA 1.1.2016. GODINE

 

CERTIFICIRANJEM PRIJE 1.1.2016. DIŽETE VRIJEDNOST SVOJIH NEKRETNINA

 

Ministarstvo graditeljstva ukinulo je cjenik odnosno maksimalne cijene koštanja energetskog certificiranja postojećih i novih zgrada. Istodobno HUEC koji u biti predstavlja cca 10% Energetskih certifikatora u RH objavilo je na svojim stranicama nove cijene koje su realne s obzirom na dosadašnje iskustvo ALI I ZNATNO VIŠE!!!

 

Naime zakon o energetskom certificiranju, a time i metodologija mijenja se od prvih dana  do danas uglavnom u smjeru da se za zgradu mora odraditi sve više analiza i pregleda, ispisa obrada mjera što zahtijeva veći rad, a sa time i veću cijenu izrade certifikata.

 

Za 1.1.2015 planiran je izračun do primarne energije što bi još više povećalo posao, ali i cijenu konačnog posla. Ipak „netko“ nije dobro odradio posao i zahtjev se za sada odgađa do 1.1.2016.godine.

 

Naše je mišljenje da se odmah u startu trebalo krenuti sa kompletnom željenom metodologijom, a da se rade samo manje izmjene. Tako bi se dobilo na ozbiljnosti posla.

 

Izračun do primarne energije znatno mijenja i poskupljuje dosadašnji rad certifikatora tako da

preporučujemo svim neodlučnima koji još nisu odradili certificiranje zgrada, a obvezni su to učiniti ili će biti u obvezi to učiniti, da to učine što prije i tako ostvare dodatne uštede.

 

Dodatni razlog da se što prije odradi certificiranje je i činjenica da će  po novoj metodologiji zgrade padati do 2 razreda niže jer će obračun potrošnje energije za zgradu uzimati kompletno svu energiju sve do mjesta izvora.

 

Konkretno sada imamo slučaj svojih najbližih susjeda u Trstu 50 km od Rijeke gdje su zgrade istih karakteristika kao u Rijeci za 2 energetska razreda lošija što bi značilo da ako neka zgrada u Rijeci ide u C energetski razred u Trstu će biti D ili E energetski razred.

 

Kako je ministarstvo u svojoj kampanji poticaja promoviralo energetsko certificiranje kao jaki marketinški instrument u ovim slučajevima običan smrtnik (čitaj potencijalni kupac) postaje zbunjen i ne zna da li je bolje da kupi nekretninu u Rijeci ili Trstu?

 

Sa 1.1.2016. vjerojatno ćemo računati po istoj metodologiji i sličnim algoritmima, ali svakako se isplati u Hrvatskoj što prije odraditi certificiranje jer bez obzira na propis energetski certifikat vrijedi 10 godina.